Нашият сънародник е арестуван

Инцидент с българин потресе Испания. 40-годишен наш сънародник, работил като охрана в клуб в Мурсия, е арестуван, след брутален удар, оставил млад мъж в кома.

По темата

Христо нанася само един удар на 28-годишния Андрес Мартинес, но мъжът пада в безсъзнание.

„Не е имал предишни криминални прояви. Никога не е бил задържан. Хората говорят много добри неща за него. Тези, които го познават, казват, че е добър човек и никога не е създавал проблеми”, заяви пред NOVA инспектор Пиедад Парага, шефка на отдел „Връзки с обществеността”, на полицията в Мурсия.

В неделя вечерта българинът е в заведението с приятели. Вижда, че отвън има спор между охранител, когото познава, и младо момче. Когато момчето си тръгва, охраната на бара тръгва след него. Присъединява се и Христо. 

„Не е нормално да го гонят 200-300 метра, за да го ударят”, коментира сестрата на бития Андрес.

Христо признава пред медиите, че е ударил мъжа, защото е помислил, че момчето изважда някакво оръжие от джоба си.

„Не е използвал никакво оръжие. При удара мъжът, който е ударен, пада назад и се удря силно в земята”, обясни инспектор Парага.

Пострадалият Андрес Мартинес е с опасност за живота си и тежка фрактура на черепа. 

„ Много е трудно. Гледаш го здрав мъж и на другият ден, след агресия срещу него, е в болница, в кома. И след като е паднал, никой не му е помогнал. Оставили са го ей така”, коментира сестрата на Андрес.

Арестуваният българин Христо Иванов е женен, с две деца. Живее в Мурсия повече от 10 години, а от година работи като охрана в друг бар в Мурсия. От заведението, пред което е станал инцидента, осъдиха нападението

„Ние осъждаме всякакъв вид насилие. За този тип поведение и за всички, които го прилагат, няма оправдание и те нямат място в нашата компания”, се казва в съобщение.

От състоянието на пострадалия зависи присъдата, която българинът може да получи. Тя може да е между 6 и 12 години затвор.

Тримата нападатели са уволнени веднага от охранителната фирма. Собственикът на локала пък обяснява, че за наемането на охрана не било нужно хората да минават през психотест. Причината - заведението е за по-малко от 300 клиенти.

Близки и приятели на пострадалия Андрес Мартинес ще се съберат пред заведението тази събота в 21:30 часа местно време на мълчалив протест. Това е мястото, където последно е бил пострадалият. 

Българските власти не са информирани официално за случая. 

Репортер: Десислава Георгиева, Владислава Тричкова

Редактор: Анелия Тодорова