Той реши сам да се оттегли от 1 март

Парламентът решава за оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ, която той сам хвърли, но посочи като дата за напускане 1-ви март. 

Предложението за включване в седмичния дневен ред беше на "Има такъв народ". Те се възползваха от правото си за предложения във всяка първа сряда от месеца.

Цацаров: Допускът ми до класифицирана информация е отнет след сигнал на Рашков

Дебатите в пленарна зала преди гласуването се оказаха доста разгорещени. „Очаквахме тук да бъде и г-н Цацаров все пак. Към работата му имаше и похвали, и критики. Редно беше той да си каже", заяви Тома Биков от ГЕРБ – СДС.

От своя страна Крум Зарков от БСП посочи, че това предсрочно прекратяване на правомощията на шефа на антикорупционната комисия е било предизвестено още когато той бил избран. "Само ще пропомня - тогава под фанфарите  на един мега хипер орган, който трябваше да задоволи натиска на европейските  институции да сложи край на корупцията – събра едни несъвместими органи под една шапка". 

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС също подчерта, че било хубаво в пленарна залата да бъде изслушан и Сотир Цацаров. "Това не е борд на фирма, в която се уволняват и назначават служители.... на ей така. Това е НС и след като то е гласувало доверие на едни хора, е редно в края на техните мандати, независимо дали са прекратени предсрочно – е редно да ги изслуша".

От парламентарната трибуна депутатът от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров беше категоричен, че тази  оставка е само началото и предстои труден и дълъг път. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.