Всички мерки в момента са излишни, обясняват специалистите. Ако имате симптоми, подобни на лъчева болест те не са от радиация...

В момента няма опасност от радиация нито за Европа, нито за Бъгария. В това са категорични от Националния център по радиобиология.

От там обаче не изключват възможността до 20 дни радиационния облак от атомната централа в Япония да достигне до нашите географски ширини. Този измервател показва каква е радиационната отмосфера в София. Опасност ще има ако нулата стане единица.
 
При показатели над единица се развива лъчева болест - гадене, повръщане. Могат да се получат кръвоизливи.

В момента посоката на вятъра е такава, че всички изхвърляния от  взривовете в атомната централа в Япония отиват в Тихия океан. Специалистите обясняват, че тъй като изхвърлянията са от водород, се налага евакуация камо на населението на територия от 20 км. около централата.

За момента единствената препоръка кам нас е да не взимаме йод.
 
Йодът, който си купуваме от аптеките не е калиевият йодит, който властите ще ни раздадат, ако стане нужда. Приемът му, без да е необходим, може да увреди сериозно щитовидната жлеза.

Ако все пак облакът достигне България, освен йод ще се наложат и някои други мерки, например укриване, да не се ядат храни, които са били навън, да се пие предимно бутилирана вода или от централни източници.
 
Всички мерки в момента са излишни, обясняват специалистите. Ако имате симптоми, подобни на лъчева болест, те са предизвикани от друго, а не от радиация.