При избухването на АЕЦ "Чернобил" той е получил указания да не съобщава скоростта и посоката на вятъра, без да знае каква точно е причината...

Минчо Празников е един от най-известните и обичани синоптици в България. До ден днешен е верен на професията си.

 

В "На кафе" той даде мнение има ли опасност за България заради ситуацията в Япония и припомни какво се е случило след аварията в АЕЦ "Чернобил".

 

"Няма опасност от радиация след трагедията в Япония, защото движението на въздушните маси е от запад на изток и България е много далече. При евентуална радиация, подобна на чернобилската, отново говорим за голяма разстояние и тя идва променена - част от нея се отлага върху земята. При нас би дошла много трансформирана, така че безпокойствата и психозата са излишни", успокои синоптикът.


Както няма последствия от "Чернобил" в Япония и Китай, така и сега няма как да има последствия от АЕЦ "Фукушима" за нас, допълни той.


При избухването на АЕЦ "Чернобил" преди 25 години Минчо Празников е получил указания да не съобщава скоростта и посоката на вятъра, без да знае каква точно е причината.


Относно глобалното затопляне Празников коментира, че действително проблемът съществува. Според него той е сериозен и всички трябва да променим нещо в живота си, за да спасим планетата.


Ако не се вземат мерки, отражението ще е върху преходните сезони – от лято ще преминем в зима. Промяната на климата обаче е бавен процес и не може да се случи в близките години, поясни Празников.
"Самото глобалното затопляне обаче ще доведе до изчезването на ледниковите маси на Северния полюс, а оттам до изчезването на животните там", обясни синоптикът.


Когато не прави прогнози за времето, Минчо Празников обича да се грижи за цветята си, но най-голямата му страст е решаването на судоку и стрелбата с всякакви оръжия. Той показа на Гала как да играе судоку, а "На кафе" сбъдна мечтата му да стреля с лък.

Вижте как на Nova Play.