До тогава държавата трябва да плати забавените плащания за сектора за 2010-та година...

Зърнопроизводителите прекратяват протестите си до 30 април. До тогава държавата трябва да плати забавените плащания за сектора за 2010-та година. За това се договориха протестиращите и министрите от кабинета след подписано споразумение при премиера Бойко Борисов.

Ако субсидиите не бъдат платени, зърнопроизводителите очакват оставката на земеделския министър Мирослав Найденов.

Зърнопроизводителите, които нямат задължения към НАП трябва да получат парите си до 30 април. Тези със задължения, ще получат сумите си 15 дни след като ги погасят пред агенцията по приходите. От сектора обясниха, че дават отсрочка на изпълнителната власт.

Още от сега държавата и бизнесът ще седнат и ще уточнят нова процедура, по която ще се извършват националните доплащания от 2011-та до 2013-та година.

Заради подобни проверки страната ни има да плаща санкции за 2007-ма и 2008-ма в размер на 90 милиона лева, уточни Найденов. Кадрови промени във фонд „Земеделие" ще има, ако се установи че служителите му неоснователно са отказвали плащания на производителите.

От 1-ви май работна група ще разглежда конкретни казуси с откази. На днешната среща е било договорено от средата на годината зърнопроизводителите да получат облекчение на акциза на горивата.