Българите са намалели с близо 600 хиляди, показаха първите данни от националното преброяване...

Българите са намалели с близо 600 хиляди за последните 10 години. Това стана ясно от първите данни от националното преброяване.


През 2011 година у нас живеят близо 7 350 000 милиона души. Все повече българи пък се преселват в градовете - 73% срещу 27 за селата. За последните 10 години жителите на София са се увеличили със 120 хиляди. Подобна е тенденцията и в другите големи градове.


Така да откриеш кореняк софиянци в центъра на Софи  се оказа неподозирано трудна задача. На мястото, където преди десетилетия е имало ниви, сега живеят стотици хора.


В седемте най-големи града в страната живеят 1/3 от българските граждани, като в София живее 1/5 от населението. Същевременно много от младите хора се насочват все повече извън пределите на България. През последните 10 години страната са напуснали 200 хиляди наши сънародници.


Много интересна през годините е и вечната битка за приза втори по големина град на България. Дълги години за него спорят Пловдив и Варна. И този път обаче ще трябва да разочароваме жителите на морската столица - Пловдив остава градът с второ по големина население, но само с 1000 души преднина.  пред Варна.


На другия полюс виждаме и населени места, в които не е регистриран нито един жител - техният брой е 186.


Екип на \"Календар\" посети именно едно такова място - вижте във видеото.