На следващите парламентарни избори, които смятам, че ще са предсрочни предвид тежкото положение в страната, на сините слагам 18 %, заяви Стефан Софиянски, който в студиото на \"Карбовски: Директно\" се подписа под прогнозата си, че през 2012 г. ще има предсрочни избори.

\"На следващите парламентарни избори, които смятам, че ще са предсрочни предвид тежкото положение в страната, на сините слагам 18 %\", заяви Стефан Софиянски, който в студиото на \"Карбовски: Директно\" се подписа под прогнозата си, че през 2012 г. ще има предсрочни избори.

Стефан Софиянски заяви, че чрез Общество на демократичните сили протяга ръка към \"всички приятели, които някога сме били заедно\". \"Самото име води към обединение, важното е в съзнанието и на изборите да сме заедно\", допълни Софиянски, който отрече да е отправил директна покана към Костов. Според него, по-важно е хората да повярват, че има перспектива, въпреки че в момента България, икономиката и дори самата демокрация боледуват, както самият той заяви в студиото на Карбовски.

\"Държавният резерв на 31 януари беше 5 млрд. и 400 лв., на 28 февруари вече – 5 млрд. и 100 лв., а на 31 март 4 млрд. и 700 лева. Сега само за първото тримесечие са се смъкнали около 800 милиона лева. Да не говорим, че в началото на управлението на Борисов, Борисов пое държавата с близо 8 млрд. държавен резерв. Това са похарчени български пари, които не са дали никакъв резултат, защото икономиката продължава да стагнира, потреблението продължава да се свива и нямаме  никакви резултати от двегодишното управление\". Това посочи Стефан Софиянски като доводи защо категорично смята, че България и българинът в частност, е много по-зле, от както Борисов започнал работа.

Според Софиянски, министър Дянков е объркал три бюджета и е причината за тежката икономическа ситуация в момента.

Стефан Софиянски допълни още, че категорично няма да подкрепи кандидатурата на Бойко Борисов за президент.

\"Нека да спрем да се подиграваме на българите\", призова Стефан Софиянски. Той поясни, че към днешна дата не бива да имаме някакви очаквания, тъй като е станало ясно, че управляват непрофесионално подготвени хора, които не разбират от работата си и на които им липсват трудови навици.

Днес България е по-зле икономически и се е отдалечила от европейските страни и в стандарт на живот, и в демократични устои, заяви още политикът.

\"Аз се срамувам от това правителство и от този министър-председател като българин\", изяви позицията си Стефан Софиянски, който възнамерява да се завърне в политиката.

Той допълни, че възнамерява да  участва в предварителните избори и при условие, че  бъде офисен кандидат, ще се кандидатира за кмет на София. Според него, има реален шанс да стане отново кмет на столицата.

Според Софиянски е нужно да бъде изготвена спасителна програма предвид тежкото финансово положение на страната. Той предвижда Виденова ситуация, ако не бъдат взети мерки и допълни, че следващата криза ще бъде в общините и здравеопазването.

На нас ни трябва външно финансиране, спасителни мерки, за да възстановим резерва и да се увеличи доверието в страната. След това трябва да търсим увеличаване на потреблението със стимулиране на доходите, т.е. да увеличим пенсии, заплати. Оттам нататък трябва да тръгнем към бързо усвояване на еврофондовете и след това да тръгнем към един икономически растеж.

Софиянски уточни, че той не дава такова обещание, а само казва какво трябва да бъде направено.

Стефан Софиянски заключи, че не сме случили на правителство, но затова трябва да се амбицираме и да потърсим промяна. \"ОДС търси тези хора, които направиха промените и заради чиято воля България е член на Европейския съюз и НАТО\", допълни Софиянски.

 

Цялото гостуване на Стефан Софиянски в \"Карбовски: Директно\" може да видите ТУК.