От няколко седмици се прокрадва идеята в България да заработят така наречените хранителни банки – места, от които по-бедните хора ще могат да получават безплатна храна...

От няколко седмици се прокрадва идеята в България да заработят така наречените хранителни банки – места, от които по-бедните хора ще могат да получават безплатна храна.

 

\"Хранителните банки са обществени организации, които обслужват местната общност. Те събират храна от бизнеса и хората и се разпределят на социалните служби\", обясни в \"Здравей, България\" Крис Ребсток от Глобална мрежа на хранителните банки и консултант на форум \"Хранителни банки\".

 

Той поясни, че хората не трябва да отиват директно в хранителна банка, тъй като тя предоставя храните на социални организации, които от своя страна хранят хората.

 

Крис Ребсток уточни, че храната не е второ качество. Тя е в срок на годност. Може да бъде предоставена на хранителната банка, понеже в този период даденият продукт е имал свръхпроизводство и не е могъл да бъде реализиран на пазара толкова бързо. Затова и бизнесът го предоставя преди изтичането на срока на годност.

 

\"Може да се предоставят и продукти, които при производство, пакетиране, слагането на етикети има някаква грешка, която не нарушава качеството им, но не отговарят на изискванията да бъдат пуснат на пазара, а е твърде скъпо да бъдат преработени или препакетирани\", обясни още Ребсток.

 

Мая Калчева от Българската фондация за общностно развитие изрази мнение, че тази идея е напълно възможно да бъде реализирана.

 

\"Такива хранителни банки съществуват от повече от 40 години в почти 50 държави, така че България не е чак толкова уникално място, за да не се случи\", на мнение е Калчева.

 

От фондацията са подели инициативата да се направи национална система, която да захранва хранителните банки с продукти. Според проучвания индустрията изхвърля в развития свят между 280 и 300 кг храна.