Масово хората не могат да наберат трудов стаж, за да придобият „титлата” пенсионер...

В Смолянска област масово от хората в предпенсионна възраст не могат да наберат необходимите години трудов стаж за пенсиониране.

 

Голямата безработица, която в региона е с най-висок ръст за страната. Това е основната причина, поради която пенсионирането, например за хората от Требище, е само мираж.

 

Работници, въпреки че са сред щастливците, одобрени да работят една година по програма „Човешки ресурси\", също няма или не са успели да се пенсионират.

 

Сред тях е и 62-годишният Хамди, който близо 15 години стоял без работа. Съпругата му също била в това положение. Сред тях се присъединява и Лейла, която въпреки че е на 60 години, не е придобила \"титлата\" пенсионер.

 

Има и хора, на които не им достигат пет години трудов стаж. Въпросът защо не са се възползвали от възможността да си ги закупят срещу около 4000 лева предизвика само смехът им.

 

През кабинета на общинския кмет всекидневно минават хора да търсят работа с надежда да наберат необходимия стаж за пенсия.

 

И след като държава и община нямат решение на проблема на всички изпаднали в ситуацията на хората от село Требище им остава да се надават, че ще могат да се пенсионират на 65 години. Тогава ще им трябва само 15 години стаж.

 

Така на тези, които не могат да отговорят и на тези условия им остава да се надява, че децата и ще имат стабилни доходи за да могат да и помагат, докато навършат 75 години, когато ще може да получава социална пенсия.

 

Но в Смолянско днес дори и младите хора с висше образование се редят на опашки в бюрото за безработни.