Кои храни са най-подходящи по време на летните жеги?

\"Тежката храна през лятото може да причини затрудняване на функциите на организма ни, цялата обмяна на вещества би боксувала при приема на висококалорична храна\", обясни в \"Здравей, България\" диетологът доц. Донка Байкова.

 

Не трябва да се консумира мазно месо, по-добре е да се яде бяло птиче месо и риба, която е лесно смилаема. Подходящи са и млечните продукти – разбира се тараторът.

 

\"По време на топлите периоди на годината хората свалят по няколко килограма, защото топим мазнини. Инстинктивно нямаме апетит, а именно той определя потребностите на организма от определена храна\", обясни още диетологът.

 

През лятото в никакъв случай не се гладува, а само се минава към по-леки храни, уточни доц. Байкова.

 

Важни за жегите са течностите. Трябва да пием вода не само, когато усетим жажда, а и когато не сме жадни – на глътки и често – тъй като жаждата е финален симптом на обезводняването.

 

\"През лятото водата е добре да бъде трапезна или слабо минерализирана. Хубаво е да пием айран, зелен чай или български билкови чайове с температура горе-долу на тялото\", допълни доц. Байкова.

 

Относно натуралните сокове, тя поясни, че човек инстинктивно посяга към тях, защото имаме нужда от витамини, а и са освежаващи. Доказано е, че плодовите и зеленчуковите сокове са тези, които най-добре допълват загубите на организма и балансират обменните процеси в тялото.

 

\"Алкохолът по време на високи температури през деня е забранен. Една чаша бяло вино, разредено с вода и лед, обаче подобрява дишането. Бирата също действа стимулиращо на дихателната система, но трябва да се консумират вечер, в никакъв случай през деня\", обясни доц. Донка Байкова.

 

Кафето и алкохолът обезводняват клетките, дехидратираме се и затова не е препоръчително да се консумират в големи количества през деня.