\"Атомстройекспорт\" е подала съдебен иск срещу НЕК за неизпълнени плащания...

\"Атомстройекспорт\", която изгражда АЕЦ \"Белене\", подаде иск в Международния арбитражен съд на Международната търговска палата в Париж срещу Националната електрическа компания на България за 58 милиона евро за свършена работа по проекта на атомната станция, съобщи пред РИА \"Новости\" представител на руската атомна инжинерингова компания.

\"Тази мярка е процесуално необходима, защото става дума за плащанията по вече изпълнени дейности, по които двете страни са подписали сертификат за изпълнение\", каза той.


Според него \"Атомстройекспорт\" е изпълнил определен обем работа за изграждането на АЕЦ \"Белене\", привличайки по молба на българската страна кредитен ресурс\".


\"Във връзка с трудното финансово положение по молба на българския поръчител плащанията бяха отсрочени и беше съгласуван съответния график за погасяване. Тъй като графикът на плащанията не се спазваше от поръчителя (НЕК), руската компания беше принудена да се обърне в съда, защото в противен случай руските фискални служби могат да й предявят претенции, че не е взела мерки за търсене на експортните приходи и като следствие от това за неплащането на данъци в бюджета на Русия\", добави източникът.


Разглеждането на този иск ще бъде първата съдебна процедура между \"Атомстройекспорт\" и НЕК.


Представителят на \"Атомстройекспорт\" заяви, че \"не трябва да се изключват и други съдебни искове на руската компания във връзка с неизпълнението на ангажиментите от българска страна, които са фиксирани в подписаните двустранни документи\".


Едновременно с това той подчерта, че тази практика в никакъв случай не трябва да се разглежда като натиск срещу поръчителя с цел вземането на решения. \"Атомстройекспорт\" с уважение се отнася към стремежа на поръчителя да изясни за себе си нюансите на подобен сложен проект, какъвто е строителството на АЕЦ \"Белене\", особено с оглед на необходимото потвърждение, че проектът отговаря на всички норми и изисквания за сигурност, приети в Европейския съюз след аварията на японската АЕЦ\", каза представителят.

Търгът за строителството на АЕЦ \"Белене\" беше обявен през 2005 г. В него победи \"Атомстройекспорт\", а договорът с НЕК беше сключен през януари 2008 г. През 2009 г. от проекта излезе германската компания RWE, която имаше 49% в проектната компания за строителството на централата. Останалите 51% се държат от българското правителство.

 

От Министерството на икономиката отказаха да коментират подобни неназовани източници. Но обясниха, че ако това е истина, България може да предяви контрапретенции.