В пикови момент там се събират стотици деца и започва масовото скачане във водата

Деца скачат от необезопасени буни на варненски плаж и се приземяват буквално на сантиметри от опасни камъни. По този начин те си вдигали адреналина. Спасителят Симеон Карадимов сигнализира в \"Здравей, България\" за този проблем.

 

\"Проблемът съществува още с построяването на буните. Младежите веднага са започнали да скачат от тях\", разказа Карадимов.

 

В пикови момент там се събирали стотици деца. Най-големият проблем е масовото скачане, обясни още спасителят.

 

\"Най-често скачат един върху друг. Имаше дори инцидент, при който на косъм дете се размина с тежки последствия. При скачане един след друг, две деца се удрят под водата. Ако това беше станало на повърхността на водата, последиците можеха да бъдат по-сериозни\", обясни Карадимов.

 

Камъните около буната са на различна дълбочина и не може да се прецени къде има и къде - не. Има много, които на пръв поглед не се виждат. Децата обаче търсят максимално екстремното минаване на сантиметри от камъните.

 

На въпрос на екипа на \"Здравей, България\" какви мерки се взимат, за да се спре това, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството отговориха, че обезопасяването на буните не е тяхно задължение, а на концесионера. Концесионерът на плажа от своя страна отговори, че се слагали табели, които обаче се чупели.

 

\"Може би проблемът ще се реши с техническо обезопасяване или някакви заграждения. Би могло да се помисли и за изграждането на специални площадки, от където да се скача\", на мнение е спасителят Симеон Карадимов.