\"Аутизмът се лекува\" – каузата, зад която застана целият екип на \"На кафе\", ще бъде подкрепена с примери и днес...

\"Аутизмът се лекува\" – каузата, зад която застана целият екип на \"На кафе\" преди 1 година, ще бъде подкрепена и днес за пореден път с пример на деца, които вървят към пълно възстановяване.

Малкият Сашко, който има страшната диагноза аутизъм, започна лечението си пред камерата на \"На кафе\". Само преди година майката на Сашко си мечтаеше да чуе думичката „мамо\", а днес момченцето й не само я нарича \"мамо\", но и споделя впечатленията си и всичко, което го вълнува. Сашко вече се чувства много добре и предстои да бъде изпратен на масова детска градина. Родителите му обаче се сблъскват с много трудности и неразбиране, докато открият детската градина, в която да го запишат. Децата с такава диагноза не се класират чрез системата в интернет, а по служебен път. Съветът, който родителите на Сашко получават, е да обикалят детските градини и персонално да говорят с директорите. Отговорите, които получават от тях, е, че детските градини са претоварени или че нямат нужния капацитет, за да поемат такова дете с такива нужди. В крайна сметка се намира свободно място в една детска градина. Именно в нея Сашко ще ходи.

Той вече много разшири речника си и повтаря почти всичко, което чуе и което му прави интерес. Почти нямаме забележки към него и си е едно съвсем нормално дете. Ако някой ми беше казал в началото на годината, че това ще се случи, нямаше да му повярвам, разказа майката на Сашко.

Мина Ламбовски, психолог и собственик на център за деца с аутизъм, сподели пред Гала, че е наблюдавала Сашко всеки ден в продължение на две седмици, и е нямала абсолютно никакви забележки и критики към неговото поведение.

Лекуващият лекар на Сашко – американският гастроентеролог д-р Артур Кригсман, смята, че бързият напредък в лечението на детето е много впечатляващ дори за специалист с опит като неговия и смята да представя случая му на медицински конференции и научни семинари.

Вижте на NovaPlay колко е важна диетата без глутен и казеин за децата с аутизъм, кои храни трябва да бъдат избягвани,  както и историите на други деца  с тежката диагноза, които се възстановяват.