Появиха се първите критики към проектобюжет 2012-та година...

Появиха се първите критики към проектобюжет 2012-та година. Според Румен Овчаров от \"Коалиция за България\" бюджетът е \"страхлив и некомпетентен\" и не дава никакви нови перспективи за развитието на страната.

Управляващите защитиха разчетите за следващата години с обяснението, че бюджетът е такъв, какъвто трябва да бъде в условията на криза.

Мнението на Румен Овчаров е, че в план-сметката на държавата за следващата година има няколко разминавания: \"Няма как да залагаш ръст на БВП от 2.9 процента и после да твърдиш, че разчетите са правени при приемането, че ръстът ще бъде 1.5 процента\".

Другият абсурд, според Овчаров, е свързан с постъпленията от корпоративния данък в хазната. Въпреки очаквания ръст на печалбите за фирмите, бюджетът предвижда с около 70 млн. лв. по-малко корпоративен данък. Овчаров попита и как ще излезе друго едно от уравненията на правителството за 2012-та: \"Същите тези фирми, които ще имат по-малки печалби и ще платят по-малко корпоративен данък, изведнъж ще платят на служителите си около 1.3 млрд. лева повече?\"

Според Румен Овчаров, няма как да се случи и предвижданият ръст с около милиард лева на приходите от ДДС и акцизи. Като твърде амбициозна определи и заложената цифра от усвояването на пари от еврофондовете.
 
За да има раздвижване на икономиката в страната, държавата трябва да поеме ролята на основен инвеститор в България, стимулиращ потреблението, смятат социалистите. 

Според ГЕРБ в условията на криза бюджетът трябва да е консервативен.

\"Виждаме повече пари за образование, наука и култура, което показва приоритетност\", заяви Димитър Главчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Главчев призна, че нивото на заплатите и пенсиите у нас е ниско, но допълни че доходите са били заварени на това ниво. В условията на криза е постижение да се запази дори това, което е имало, смятат още управляващите.