Психолозите съветват да разговаряме с децата си на всякакви теми, за да могат да ни се доверяват...

Всеки осми случай с тормоз над дете е свързан със сексуално насилие. Данните са на социалните служби и МВР. Често насилието е причинено от човек в семейството. От Института по социални дейности и практики започват кампания „Престъпни ласки\", която цели да ни научи как да разпознаваме симптомите.

В 85% от случаите на сексуален насилие - децата са приемали първоначално насилниците си като приятели и биват съблазнявани чрез подаръци.

Някой от тях се опитват да изместят родителската функция, те се \"грижат\", \"помагат\" на детето и всъщност детето се доверява  в един момент на този човек, заяви Радослав Байкушев, психолог в Институт по социални дейности.

Психолозите често стигат до историите на децата  само чрез силата на играта. Историите, в повечето случаи, не са разказани на никого. Детето често се затваря в себе си и търси убежище.

Има чисто емоционални и здравни промени, които можем да забележим при детето преживяло насилие. Родителите могат да наблюдават проблеми свързани със съня, храненето, избягването на някой личности.

Сигналите за насилие много често не идват от близките хора, а от учители, възпитатели.

Психолозите съветват да разговаряме с децата си на всякакви теми, за да можем да печелим тяхното доверие.