Как реагираха институциите?

При разводи на семейства най-тежка и трудна е битката на родителите за децата. Наш екип стана свидел на поредната подобна ситуация. В Маданското село Върбина родители и фамилиите им три денонощия деляха със скандали и с намесата на институции 2-годишно дете.

Преди дни майката на 2-годишната Радостина решила да се раздели с баща й и да отиде да живее с нея в София.  Изоставеният съпруг през сълзи обясни, че жена  му получила  от съда временно попечителство над детето. Мярка, която той и неговата фамилия три нощи отказват да изпълнят. Категорични са, че момиченцето отива в дом, който изобщо не е безопасен и подходящ за дете.

Гневът на фамилията на бащата изцяло бе насочен към жена, която е социален  работник от Агенцията за закрила на детето. Те открито я обвиниха, че е съдействала за вземането на момиченцето от майка й, без да е проверила дома, в който  ще я отведе да  живее в София.

Между истеричните викове  се опитахме да разберем дали е вярно, че социалните работници наистина не са проверили дали домът, в който отива Радостина е подходящ за дете.

Отговорът научихме от родителите на майката, при които всъщност ще живее и  малката Радостина. Те категорично отрекоха всички обвинения на другата фамилия. Майката на 2-годишното момиченце обясни на свой ред, че тъй като все още кърми дъщеря си, тя в никакъв случай не може да бъде отделена от нея. Тя не работела, но родителите й щели да и помагат финансово.

Бащата на детето е твърдо решил да си търси правата и да си върне детето, защото според него, мястото му не е при майка му.