Разочаровани ли са българите от членството в ЕС...

В свой коментар радио \"Дойче Веле\" твърди, че българите и румънците стават все по-разочаровани от Европейския съюз. На петата година от нашето членство не станахме по-богати, както се надяваха много хора, но би могло да се каже, че станахме по-бедни, защото заплатите останаха същите, а цените вече са европейски.
 
Според социалния антрополог Харалан Александров се увеличава евроскептицизма в България. Той побърза обаче да уточни, че като цяло, ентусиазмът на страната никога не е бил особено висок. \"Винаги сме имали едно наум за всеки голям геополитически проект\", допълни той. Според него, много хора са очаквали повече от Европейския съюз, но не смята, че те са разочаровани от него, защото не са получили автоматичното благополучие, на което са се надявали.

\"Смятам, че в момента загубите, които трябва да понесем заради кризата като част от кризата на ЕС, ще доведат до допълнително разочароване и оттегляне от очакванията и фантазията. Въпросът е накъде ще ги насочим. Това е един добър момент, да си дадем сметка, че решението на нашите проблеми е тук в България и да започнем да се отнасяме по-отговорно към своите социални роли, към управлението си, към начина, по който живеем в общностите\", на мнение е социалният антрополог.

Харалан Александров коментира, че България трябва много интелигентно да се позиционира  в оформящите се конструкции на ЕС, като паралелно с това трябва да протича още един процес – пренасочване на нашите енергия, интерес, любопитство и готовност за промяна към това, което се случва в България, в нашата общност, на нашите работни места.

Социалният антрополог беше категоричен, че животът през последните години се е подобрил. Проблемът се състои в голямото разминаване между хоризонта на очакванията и реалността - подобрението се случва по-бавно, от колкото сме очаквали.

Харалан Александров коментира и конфликтите в правителството. Относно този между Бойко Борисов и Симеон Дянков той заяви следното: \"Има две възможни интерпретации – едната е, че губи контрол над някои от министрите, другата е, че разиграва спектакъл за радост на народа\".

На въпрос на водещия дали българите имат нужда от нов месия, Харалан Александров заяви, че се надява, че повече няма да си търсим такъв. \"Надявам се, че тези няколко, които получихме, най-ярките бяха Сакскобургготски и Борисов, са ни предостатъчни. Търсенето на месии до нищо добро няма да ни доведе. Спасението е богословски жанр, а не политически. Да се надяваш, че някой нов добър спасител ще ни направи по-богати – това е обречена работа\", коментира социалният антрополог. 

Какво заяви още Харалан Александров – вижте във видеото.