По думите му в случая трябва да се намеси и комисията за защита от дискриминация..

\"Най-неприятното съсловие за мен са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа\"  - това изказване на министъра на културата Вежди Рашидов предизвиква бурни обществени дебати.

 

Рашидов обясни в \"На четири очи\" в неделя, че тези негови думи са извадени от контекста и са казани преди 12 години. Провокацията по думите му идвала не толкова от самите различни хора. Всеки може да избира как да живее. Ако съм свободен човек, ще казвам, каквото си искам, в момента като министър обаче от моите уста такива думи не са излизали. Цялата тази манипулация, която стана, е малка подлост, каза министърът.

 

Димитър Димитров от ЛГБТ \"Действие\" обаче заяви в \"Здравей, България\", че все още е обиден. Разбирам, че го е казал преди 12 години, но не съм сигурен, че толкова се е изменил манталитетът на министъра. В извинението си Рашидов казва, че хомосексуалността е избор, а това е една от основните хомофобни теми. Ако е необразованост, това не го оправдава, подчерта Димитров.

 

Радослав Стоянов, ЛГБТ активист, пък каза, че не е обиден на думите на министъра. Тревожа се от начина, по който тези думи се приемат от обществото, независимо кога са казани. Отговорност обаче носят и журналистите, които, ако са правили колажи от фрази, това не е добре, смята Радослав Стоянов.

 

Д-р Румен Бостанджиев – сексолог заяви: \"Във всяка група хора могат да се намерят негативни качества. Когато обаче човек, който е министър, това вече има политическо въздействие. И това се дефинира като дискриминация. Нещата опират до въпрос на манталитет и култура. Струва ми се, че в подобна ситуация трябва да се намеси комисията по дискриминация. Твърдението на Рашидов в съвременния свят е напълно недопустимо\".