Как ни помагат да се справим с вирусите?

В редовната си здравна рубрика в \"На кафе\" д-р Мария Папазова обърна внимание на темата за бета глюканите и как те ни помагат да се справим с вирусните заболявания и да подсилим имунитета си.

 

Мощните имуностимуланти бета глюкани са природни полизахариди, които имат различна структура, в зависимост от това дали се извличат от дрожди, бактерии, гъби и зърнени култури. С най-силно действие са тези от дрожди.

 

\"Бета глюканите са своеобразна революция в медицината, защото в последните 20 години се работи много в тази посока. Това са естествени захари, които могат да бъдат извлечени от мембраните на различни растения, най-вече на зърнените култури\", обясни д-р Папазова.

 

Бета глюканите имат способността да унищожават опасните за човека бактерии и вируси и по този начин ни предпазват от грип и инфекции. Те подобряват работата на имунната система, като активират ключови имунни клетки в организма, наречени макрофаги. Когато техният брой е недостатъчен, рискът от заболяване е много голям.

 

Не е достатъчно да си набавяме бета глюкани само от храните, в които се съдържат, а е необходимо да ги приемаме допълнително под формата на хранителни добавки.

 

Бета глюканите са имуномодулатори от естествен произход и за разлика от някои синтетични имуностимулатори, те активират имунната система, без да я превъзбуждат.

 

Освен че стимулират имунитета, бета глюканите спомагат за понижаването на нивото на лошия холестерол, за подмладяване на кожата и по-бързо зарастване на раните, имат и добър ефект против ракови заболявания и алергии.

 

Научете още за бета глюканите във видеото.