Правозащитници се усъмниха в самоубийството на Стойчо Стоев по случая с Мирослава...

От Българския хелзинкски комитет (БХК) се усъмниха в самоубийството на един от двамата заподозрени за убийството на Мирослава от Перник - Стойчо Стоев-Чочо.

 

\"Има доста противоречиви версии и объркани обяснения по случая, както и факти, които озадачават не само нас, но и цялото общество. Как е възможно човек, който е бил в ръцете на едни от най-квалифицираните полицаи, изведнъж да се самоубие и то с белезници на ръцете. Това не би допуснал дори един селски пъдар\", заяви в \"Здравей, България\" председателят на БХК Красимир Кънев.

 

Според правозащитниците Стойчо Стоев не е имал мотив да се самоубие. Една от версиите е, че той е получил обещание за снизходително държание от служителите на реда.

 

\"Чакаме отговори и то не от самата полиция, а от прокуратурата на базата на независимо, бързо, безпристрастно и ефективно разследване. В това число и отговор на въпроса дали в отвличането и убийството има замесен и полицай\", допълни Кънев.

 

За отношението на МВР към близките на убитата Мирослава, Кънев заяви, че тук отново има конфликт.
\"Как е възможно един професионалист да се отнася към жертва на престъпление така? Може ли умората да бъде извинение за каквото и да било\", попита Кънев, визирайки отношението на министър Цветанов към близките на жертвата и последвалото извинение, че той и всички, занимаващи се по случая, са били изморени.

 

Красимир Кънев прогнозира два изхода за другия заподозрян за убийството – Марио Любенов, който в момента се намира в психиатрия.

 

\"Единият е той да бъде признат за вменяем и да бъде съден, а другият - да бъде признат за невменяем и да остане в психиатрията. Аз не допускам Марио да бъде пуснат на свобода\", на мнение е Кънев.