Годишният бонус към заплатите в Центъра за спешна помощ във Варна е 20 лева...

Близо милион и 84 хиляди лева са раздадени за допълнителни възнаграждения в системата на спешната помощ миналата година, съобщиха от здравното министерство. Най-голямата част от сумата е била за Центъра за спешна медицинска помощ в София. Парите са разпределени на базата на икономии от фонд работна заплата.

 

Проверка на \"Новините на Нова\" обаче показа, че в някои градове на страната лекари и фелдшери не са получили никакви бонуси.

 

В Пловдив и Пазарджик лекарите, работещи в Спешната помощ, от 12 години не са получавали бонуси към заплатите си, а ежедневно обслужват най-тежките случаи.

 

\"Заплатата ми е 490 лева. И работя още на две места също, защото с тази заплата няма как да издържам. Плащам квартира и ток и тази заплата само за тези неща ми стига\", обясни д-р Невин Хасан, лекар в Спешна помощ – Пловдив.

 

\"Нощното дежурство в Спешна помощ по регламент е 50 стотинки на час. Вие сами може да калкулирате, да направите сметка колко ние получаваме за месец - около 20 лева\", обясни Венелина Сталева – мед.сестра в Спешна помощ - Пловдив.

 

\"Кабинет няма. Нашият кабинет е линейката. Знаете вътре е доста студено, докато загрее. Тези хора са по 12 часа в линейката, повече отколкото са със семействата си\", подчерта д-р Людмил Димитров, лекар в \"Спешна помощ\"- Пловдив.

 

\"Бонусите за нас са псувни, ругатни, чат-пат ни обстрелват с камъни. Това е\", недоволства д-р Иванка Маджурова, лекар в \"Спешна помощ\"- Пловдив.

 

Годишният бонус към заплатите на работещите в Центъра за спешна помощ във Варна е 20 лева. Идват от спестени около 7 хиляди лева от незаетите бройки в центъра и са разпределени между 382-ма души, които на практика са работили в повече.
Заплатата на шофьора пък е 346 лева, а средната брутна заплата в центъра е 612 лева. Един час нощен труд в Спешна помощ пък е оценен на 50 стотинки. Все пак за пръв път от няколко години здравното министерство е покрило всички дългове на Центъра.

 

В русенския спешен център последният бонус, който са получавали, е било през 2009 – та година и то направен от икономии. Но за добре свършена работа бонуси не са вземали никога, обясниха медиците. Сега икономии не могат да направят заради недостига на лекари, който набавят по втори трудов договор.