Защо се стигна до оставки и уволнения в здравеопазването?

Не мога да коментирам дали е имало лобистки натиск върху Нели Нешева. Това, което наблюдаваме през последната година-година и половина е, че Здравната каса с управител Нели Нешева работеше прозрачно. Винаги, когато сме искали да имаме информация съобразно закона, да имаме представител в надзорния съвет или да получаваме отговори на въпроси за конкретни пациенти работеше добре. Това коментира в студиото на \"Здравей, България\" Пенка Георгиева – член на Българската асоциация за защита на пациентите.

Според нея, обществото се е настроило лошо срещу Нели Нешева заради темата с раздадените бонуси въпреки добрата й работа.

\"Версията за това, че са били спрени някакви лобистки интереси, не е версия изказана от д-р Нешева. Тя никога не е говорила за това, че е спряла на някого лобистките интереси\", заяви д-р Ваньо Шарков – депутат от \"Синята коалиция\". Според него, когато се казва подобно нещо, трябва да бъде пояснено кой е бил спрян и кой е причината.

\"В крайна сметка, ако тя наистина е спряла нечии лобистки действия, излиза, че лобистите са по-силни, защото са накарали премиера да й поиска оставката\", допълни д-р Шарков. Той поясни, че оставката на д-р Нешева не е била поискана заради получените бонуси, а заради начина на отношение към всички български граждани с реплики като \"Аз ценя моя труд\".

\"Не може по този начин да се управлява\", категоричен е депутатът от \"Синята коалиция\".

Пенка Георгиева заяви, че от Българската асоциация за защита на пациентите са много притеснени от дестабилизиране на системата, особено сега когато предстои сключване на договори между болниците и Здравната каса.

\"Опитът ми със смяната на министри и заместник-министри показва, че са им необходими поне 3 месеца, докато навлязат в работата. Също така сме притеснени за програмата за превенция на рака на маточната шийка, която трябва да влезе в касата\", допълни Пенка Георгиева и многократно изрази притеснението си, че вероятно ще има пациенти, които ще останат без лекарства.

 

Припомняме ви, че скандалът с оставката на шефката на Здравната каса – Нели Нешева, започна миналата седмица, когато \"Синята коалиция\" съобщиха, че тя е взела много голям бонус – около 30 хил. лв. В последствие се оказа, че размерът му е около 13 хил. лв. Реакцията на Нели Нешева принуди управляващите да поискат оставката й, но няколко дни по-късно се появиха колебания сред мнозинството дали тя да бъде приета.

 

На 21 февруари, парламентарната група на ГЕРБ заседава до късно, но още преди да излезе с решение вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че оставката на Нели Нешева ще бъде гласувана.

 

Днес, 22 февруари, със 116 гласа \"за\" Народното събрание освободи предсрочно д-р Нели Нешева като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Освен Нели Нешева обаче си тръгва и поредният зам.-министър на здравеопазването – Гергана Павлова.

 

Имало ли е наистина разследване на Европейската комисия срещу зам.-министъра на здравеопазването,  може ли цените на лекарствата в България да бъдат по-ниски, както и още по темата с оставката на д-р Нели Нешева – вижте във видеото.