Според него каквото и да се прави с тези общежития, те няма да станат кампус в истинския смисъл...

В студиото на \"Здравей, България\" младежи призоваха университетите и властта в лицето на ректора на Софийски университет проф. Иван Илчев и депутата от ГЕРБ Александър Ненков да премахнат заведенията в Студентски град.

 

\"Софийски университет още преди три години реши, че няма да отдава под наем помещения за заведения и магазини, в които се продава алкохол. И това, въпреки кризата и това, че имаме огромно количество незаети площи\", коментира проф. Илчев.

 

\"Кампусът е място за интелектуален и духовен живот. Неслучайно в повечето университетски градове те са разположени в покрайнините на града. През 70-те години възникна нова идея – да се направи огромен университетски кампус от западен тип в района на село Лозен и пътя за Пловдив. Там все още мястото е празно и стърчат останки от постройки\", поясни ректорът на СУ. Според него каквото и да се прави с тези общежития, те няма да станат кампус в истинския смисъл.

 

Председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев заяви, че Медицинският университет също не дава помещения под наем за кръчми и заведения. Той не знае обаче дали това се прави и от другите ВУЗ-ове. Проф. Ваньо Митев е песимист относно бъдещето на Студентски град. Според него кампусът е несъвместим с тези заведения и трябва да се избере или едното, или другото.

 

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков визира от своя страна два проблема в Студентски град. Единият е начинът на управление на общежитията, а другият – по какъв начин ще се отразят именно тези кампуси, където да има по-голям контрол на достъп и те да бъдат единствено и само за студентите без заведения на тяхна територия.

 

\"В момента близо 50% от всички дискотеки и кръчми се дават под наем от ВУЗ-овете. Моята информация е, че дори и Софийски университет дава под наем помещения\", коментира депутатът.

 

Според Александър Ненков решенията за справяне с проблема също са две – общежитията да минат под шапката на образователното министерство и да се въведе строг контрол за отдаване на търговските площи. Второто решение е там, където ВУЗ-овете имат търговски площи, да бъде забранено да бъдат отдавани за заведения.