Той допълни, че потреблението действително се е свило много и хората изнемогват.

Няма да има драстична промяна в цените на храните за Великден и цените ще бъдат що-годе нормални. Прогнозата направи в "Здравей, България" председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата - Едуард Стойчев.

Той подкрепи прогнозата си с графика, която показа в студиото. По думите му, всички храни, с изключение на млечните продукти, са поевтинели за последните шест месеца. Поевтиняването той обясни така: „За една година, от миналия февруари, основни хранителни продукти поскъпнаха толкова много, че е нормално сега те да се връщат назад."

За празника агнешкото ще се продава на цена от 12 лева за килограм по пазарите. В големите търговски вериги то струва около 16 лева. Търсенето преди празника обаче е свито. Това разказват търговци, въпреки че изкупните цени на агнетата по фермите тази година не се различават значително от миналогодишните. Масово животновъдите продават на 5.50 до 5.70 за килограм живо тегло.

Едуард Стойчев потвърди, че потреблението действително се е свило много и хората изнемогват. Като причина той посочи ниските доходи, а не цените на продуктите: „В момента пазаруваме всичко на европейски цени, а цените не са европейски."

Председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата заяви, че една държава избягва дефицита и кризата, когато има собствено производство: „Не може ние с 85% внос на хранителни продукти да издържаме на кризата и да правим опити да стабилизираме цените."

Целият разговор с Едуард Стойчев вижте във видеото.