Кой печели на гърба на родители, изгубили децата си на пътя?

Кадърните адвокати имат кантори и работят по тарифи. Те не ходят по гробищата, за да дърпат клиентите си за ръкавите и не използват момента, в който човек изобщо не знае къде се намира и е в шок, не манипулират клиентите си, обяснявайки им как на секундата трябва да се намери адвокат, иначе делото е загубено."

Това заяви Пламена Борисова, която твърди, че различни организации се опитват да изкарат пари от страданието на родители, изгубили децата си на пътя и че самата тя е станала тяхна жертва.

„Цинично е, че ти си погребал детето си и те стоят до теб и започват да ти говорят. Тези асоциации живеят от кръвта на нашите деца", категорична беше Нели Петрова - друга майка, загубила детето си на пътя.

Семейството на Пламена Борисова живее във Варна. Дъщеря й бива убита на 25 декември на пешеходна пътека в Русе. След тридневна кома детето умира. Час и половина, след като трагичната новина е съобщена на родителите на момичето и те се намират все още в болницата, на работното място на брата на майката се появява представител на Асоциацията на пострадалите при ПТП.

„Той му връчва визитка, обявява му, че племенницата му е починала и му заявява колко спешно трябва да бъде намерен адвокат. Със съпруга ми игнорирахме това предложение", разказва Пламена Борисова.

Историята обаче не свършва тук. Ден след погребението на детето й, докато Пламена Борисова е на гроба му, се появява мъж, който се представя за адвокат от Асоциацията на пострадалите при ПТП и си предлага услугите при условие, че ще получи 30% от обезщетението, което ще бъде изплатено.

Тези асоциации имат хора навсякъде – КАТ, полиция, болници, гробищни управи, погребални агенции", категорична е Пламена. Според нея няма как иначе някой да е разбрал кой е вуйчото на починалата й дъщеря или пък да е намерил самата нея, докато е на гроба на детето си малко след погребението му.

Историята на Нели Петрова е идентична с тази на Пламена Борисова.

Близо два дни след погребението на по-голямата си дъщеря, мъж на позвънил на по-малката сестра и й казва да предаде на майка си, че той предлага пари на майката, само и само да се съгласи той да им стане адвокат.

„Колкото и пари вие да поискате от застрахователите, аз мога да ги измъкна, стига да ме наемете за ваш адвокат. Ако имате нужда от пари, аз мога да ви дам до 3000 лева, за да си поемете разходите по помени и паметници", е предложението, което Нели Тодорова получава, но игнорира въпреки настоятелните атаки.

В крайна сметка Нели Петрова сключва договор с една от асоциациите, предлагащи помощ в подобни случаи. Като става въпрос за „консултантски договор", а не за договор за адвокатска услуга. Въпреки че момчето, блъснало дъщеря й сключва споразумение и дело не е било водено, „кръвнината", която си удържала въпросната асоциация била над 10 000 лева.

Майките бяха категорични, че този проблем ще бъде „разчоплен докрай" и че вече са предприели необходими действия.


Очаквайте продължение на темата в „Здравей, България".

Целия разговор в студиото може да видите във видеото.