Парламентът позволи на работещите в администрацията да получават до 10 допълнителни заплати на година...

 

Допълнителни пари ще получи този държавен служител, който „слушка" и се „подмазва", заяви в „Здравей, България" депутатът от "Атака" Павел Шопов.

 

С промени в закона парламентът позволи на работещите в администрацията да получават до 10 допълнителни заплати на година. Според Шопов това узаконява и увековечава бонусите. 

 

„По четири пъти в годината ще има атестиране от страна на ръководителя за размера на бонуса, който се е дал. Това е поредното безобразие на управляващите. Всяка седмица те приемат по един безобразен закон", коментира Павел Шопов. 

 

Юлиана Колева, депутат от ГЕРБ, контрира, че законът променя съществено реда на определяне на възнагражденията в администрацията към по-добро. 

 

Тя обясни разликата в получаването на бонуси с пример: „Ако в дадена агенция пристигнат 1000 лева под формата на глоби, 25% от тях досега можеха да бъдат разпределяни като допълнителни възнаграждения. След законовите промени приходите, които влизат в дадено ведомство, нямат връзка с бонусите. Бонусите се определят на бюджетно ниво. Дефинира се конкретна заплата, в зависимост от административното ниво и професионалния опит".

 

Шопов попита кой ще преценява размера на възнагражденията и бонусите.

 

„Това са обективни критерии", отвърна Колева.

 

„Обективни критерии, субективно преценени от прекия партиен ръководител", твърди Шопов. 

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.