Майки на загинали деца заявиха, че прикрити адвокати предлагат услугите си срещу суми...

 

Две майки, чиито деца са загинали при катастрофи на пешеходна пътека, разказаха в „Здравей, България" как се спекулира с тяхното нещастие от различни асоциации за помощ на пострадали при катастрофа. В последствие обаче се оказало, че тази помощ се предлага срещу 20-30% хонорар. Печели ли Българска асоциацията на пострадалите при катастрофи в студиото говори нейният председател Владимир Тодоров.

 

Родителите на починали при пътни инциденти деца заявиха, че малко след погребенията на техните близки с тях са се свързвали адвокати, които предлагали услугите си срещу определена сума. Те гарантирали, че могат да осигурят достатъчно много пари от застрахователи, ако семейството ги ангажира като адвокати.

 

В отговор председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи заяви, че майките имат пълно право да се възмущават и че наистина „има една каста от адвокати, която в това се прехранват" .

 

Тодоров коментира, че междувременно са се появили различен на брой организации със сходни имена като това на Българска асоциацията на пострадалите при катастрофи. Една част от тях са прикрити адвокатски кантори, които обикалят по морги и гробища, за да раздават визитки. Тук Тодоров обясни, че официалната асоциация може да насочи към адвокат, социален работник или психолог само, ако пострадалият пожелае. В такъв случай условията се договарят между адвоката и потърпевшия.

 

От Българска асоциацията на пострадалите при катастрофи изрично подчертаха, че се занимават предимно с превенция. Те отрекоха сключването на консултантски договори с пострадала страна, както твърдеше майка на починало след пътен инцидент дете.

 

„Нека хората не подписват празни листи и нека не се подвеждат" завърши Владимир Тодоров.

 

Целият разговор с Владимир Тодоров и телефонната връзка с майката на прегазеното дете вижте във видеото.