Трябва ли двата пола да се пенсионират на една и съща възраст?

 

„Днешната жена играе ролята на супергерой, изземва много мъжки функции и не трябва да се пенсионира на същата възраст като мъжа", каза Мис България 2009 Антония Петрова в ефира на „Здравей, България". Красавицата дискутира темата за изравняването на пенсионната възраст при двата пола с финансояит експерт от КТ „Подкрепа" Мика Зайкова, икономиста Владимир Каролев и социолога Мирослава Радева.

 

„Ако искаме да сме еманципирани, трябва да бъдем такива във всичко, но жените са по-слабия пол и не могат да извършват тежък труд до много напреднала възраст", коментира още Петрова.

 

Тя попита риторично как държавата мотивира своите граждани да плащат редовно осигуровките си, при положение че може да не получат възможността да похарчат тези пари.

 

Финансистът Мика Зайкова се обяви категорично против идеята жените да се пенсионират на 65. Тя подчерта, че това е само препоръка от Европейската комисия.

 

„Служителите в Брюксел не са свещени крави и могат да грешат", коментира Зайкова.

 

Владимир Каролев пък заяви, че изравняването на възрастта за пенсиониране е единственият начин представителките на слабия пол да получават пенсии в същия размер като тези на мъжете.

 

Социологът Мира Радева пък шеговито предложи жените да спират да работят още на 50 и да взимат по минимум 1000 евро пенсия.

 

Целият разговор на Евгений Генчев с четиримата му събеседници вижте във видеото.