Според политици обаче, вече се усеща вятърът на промяната в Дупница...

След като Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, бяха осъдени на трета инстанция да излежат съответно по четири и пет години в затвора, стана ясно, че те са получили и втора присъда само две седмици, след като бяха ефективно осъдени. Това разкриха в „Здравей, България" двама политици от Дупница.

„В края на миналата година осъдихме Ангел Христов. Сега - на 15 май, последното решение на Върховния касационен съд сложи окончателно край на съдебния спор и двамата са осъдени. Те трябва да ни изплатят парични обезщетения в размер на 2000 лева", заявиха общинските съветници в Дупница – Милен Попов и Методи Стойнев, които осъдиха братя Галеви за обида.

Дупнишките политици обясниха, че в интервю за местна телевизия бизнесмените братя Галеви ги нарекли "идиоти" и „циркаджии", но не това е бил най-големият проблем според тях.

„Едно дело, което има съответните веществени доказателства – изявление в кабелна телевизия и разпитани свидетели, продължава три години и половина. Докато делото за организирна престъпна група, при 131 свидетели, с множество извършени съдебни експертизи, продължава по-малко от три години. Просто братя Галеви бяха пожалени от местното правораздаване от Дупница и Кюстендил", заяви общинският съветник Милен Попов.

„Местната съдебна система ги покровителстваше и затова размотаваха три години делото. Целта беше да няма присъда, за да имат чисто съдебно минало", категоричен беше Методи Стойнев.

Според общинските съветници в Дупница все още витае страх от двамата бизнесмени, които вече трета седмица се водят за безследно изчезнали и се издирват от Интерпол, но все пак се усеща вятърът на промяната.

Някой хора си отдъхнаха, но не и тези, които са икономически свързани с тях, които са живеели благодарение на тях – те страдат в момента", допълни Милен Попов.

„И все пак сега в Дупница е по-спокойно, защото има частична справедливост и липсва политическото покровителство на БСП, което години наред пазеше Пламен Галев и Ангел Христов", на мнение е Методи Стойнев.

Целия разговор в студиото с двамата дупнишки общински съветници вижте във видеото.