Общината иска да преобразува тържището в модерен търговски комплекс...

 

Гражданско неподчинение готвят над 100 търговци от централния пазар в Пазарджик. Причината е намерението на Общината да преобразува тържището в модерен търговски комплекс - не със сергии, а с магазини. Продавачите са обезпокоени, че след премахването на сергиите им, те и семействата им ще останат на улицата, без работа.

 

Напрежението сред търговците ескалирало след като преди дни случайно разбрали, че Общината възнамерява да премахне сергиите, а на тяхно място да построи закрит търговски комплекс. Никъде в проекта не фигурирали обектите, продаващи на открито промишлени стоки като дрехи, бельо и обувки. Това още повече разгневило търговците.

 

„В Гърция съм ходил, в Германия съм ходил, в Италия и навсякъде си има такива пазари. И няма такива касови апарати. Това само в България го има. За този килер плащам 140 лева - за една маса. И това не е само. То имаш склад - плащаш 30 лева наем, имаш други разходи, патентен данък, да платиш на счетоводителка, осигуровки. И тук ни третират като трето качество живот", каза търговецът Бойко Велев.

 

Всички търговци са регистрирани като фирми. Имат и касови апарати, които са свързани към Националната агенция за приходите.

 

„Само аз работя. Мъжът ми е безработен. Имам и студентка. Никой не ни казва какво ще правим с тази стока и къде ще ходим. Значи могат да дойдат един ден и да кажат вече не сте тук", коментира Недка Камберова, също търговец.

 

Атанаска Маринкова от 15 години е на пазара. Семейството й се издържа от сергията, за която всеки месец плаща наем 167 лева. Жената признава, че има дни, когато се прибира и без стотинка.

 

„Ние оставаме без работа, защото трябва да влезем в магазини, но пък наемите над 1000 лева са наемите. Нямаме такава възможност. На този етап почти нищо не изкарваме. Аз даже много пъти съм искала някой от управляващите да дойде и да стои тук и да види как се изкарва, защото се почудиха какви изисквания да имат към нас. Та то касови апарати.... не знам", възмути се Атанаска.

 

По-надолу от нея продавачката разказва, че вземат ли сергията й, остава и без дом

 

„Аз съм купила жилище с жилищен ипотечен кредит. Като спра да работя, не мога да ги внасям тези пари, банката ще ми вземе жилището и второ няма с какво да се издържам", обясни Васка Тодорова, търговец.

 

Търговците на селскостопанска продукция също казват, че са с неясно бъдеще. Те са организирали подписка, с която гражданите ги подкрепят. 

 

От общинската администрация потвърдиха, че има план за нова визия на пазара, той засяга само сега съществуващите павилиони, които нямат добър търговски вид и не отговарят на хигиенните изисквания.

 

„Сергиите, масите, на които се продават, както селскостопанска продукция, така и промишлените стоки няма да бъдат засягани, както няма да бъдат засягани и конструкциите, които са над тях, т.е. покривните конструкции. Единствено и само говорим за магазините", подчерта Румен Кожухаров, секретар на Община Пазарджик. 

 

Тяхната реконструкция ще започне най-рано след година. Търговците заплашиха, че ако тогава посегнат и на сергиите им, ще ги бранят с жива верига. 

 

Репортер: Благой Бекриев