Представители на Движение "Модерна България" предлагат нова система...

Когато става дума за избори, е много по-лесно да се използва утвърдена платформа. Това каза Венелин Стойчев, член на Движение „Модерна България", по въпроса за това защо граждански движения се превръщат в партии предизборно.

„В момента, в който е консумирана една идея, се оказва, че тя отново започва да произвежда статуквото. Политическата структура у нас е такава, че не позволява гражданско участие. Има пропаст между гражданско общество и политически партии", допълни Стойчев, който е социолог по професия.

В същото време протестите на Орлов мост са спонтанни граждански инициативи и като цяло хората, които се занимават с екология, регионално развитие или образование, също имат политически тези, допълни Стойчев. „Но в България все още това е мръсна дума", каза още той. По думите му, когато към едно гражданско движение се обърнат с идеята, че то има политически тези, хората в него отговарят: „Не, ние се пазим от това".

Стойчев каза, че това не е правилно и начинът да има гражданско участие в политиката са гражданските листи. Това не представлява еквивалент на независим кандидат, защото той е личност. Гражданската листа е група от хора, които не са в конкретна партия и биват избирани чрез мажоритарен глас. Всичко това може да стане чрез промяна в закона.

Участието в политиката чрез граждански листи, на местно ниво и на централно ниво, отваря варианти да се намали монопола на партиите, заключи Стойчев. Допълнително, според него, такава система ще наложи в политиката да се обръща повече внимание на самото гражданско общество.  

Владимир Чуков, също член на „Модерна България", гарантира, че движението им никога няма да се превърне в партия. В него няма отделен лидер, няма и постоянно заседаващо оперативно звено, т.е. политбюро. „Това няма да бъде партия. Никога, по никакъв повод това няма да стане", каза Чуков.

Той допълни, че тук не става дума за проект, а за реалност. Общински съветници от 6 областни и 20 по-малки града, както и редица организации, са събрани заедно в „Модерна България".

„България може да се отърве от този нисък жизнен стандарт, когато се институционализира второто ниво на самоуправление", допълни Чуков.

 

Целият разговор вижте във видеото.