Тази събота „Отечествен фронт” разказва за Джон Лоутън...

Тази събота, 30 юни социалният ъндърграунд „Отечествен фронт" разказва за Джон Лоутън.

 

„Утре е Джулая. Случва се нещо уникално – световен рок-музикант избира България и българското слънце. Той няма да кацне, да престои по-малко от 24 часа и да си замине. Той ще пее на скалите в Камен бряг, гледайки на изток." – разказва Мартин Карбовски. – "Защото Джон Лоутън харесва България и българите..."


За пръв път Джон Лоутън и първата му група - „The Deans" - свирят извън Англия в един от най-ексклузивните клубове в Хамбург - тогавашната Мека на музиката. Именно за тази част от живота си Джон споделя: „Бяха хубави времена в Хамбург и тогава срещнах жена си с която съм и сега – Ирис. Тя не ме хареса особено от началото, но в крайна сметка получих своето. Вторият път когато се върнах в Хамбург, отново се видяхме и този път ме хареса малко повече от предишния. От тогава сме заедно, всичките тези години. От 1969...". Джон споделя за първата си среща с легендарната група Юрая Хийп: „Юрая Хийп" се превърна в семейство. Станеш ли част от такова семейство, не можеш да си тръгнеш. Винаги ще бъдеш част от семейството".


Защо Джон Лоутън харесва България и българите? Той ясно си спомня точния момент: „Бях на Джулай морнинг на Камен бряг. Срещнах господин Цонко Цонев, който ми каза: „Трябва да си там в пет и половина сутринта!". Станах в четири и казах на жена ми: „Кажи ми защо го правя?"... Точно в пет и половина слънцето се подаде над хоризонта, засвирихме началните акорди и хората просто... В този момент разбрах защо то правя".


"Едно момче на единадесет пасе крави, за да помага на семейството си, вместо да е на училище. Гледаме с Джон Лоутън едно и също нещо, а виждаме различно – за него това момче е герой..." – коментира Карбовски. – "Лоутън е моят отговор на това защо посрещаме българския изгрев с „Джулай Морнинг" на Юрая Хйип, а не с "Юлско утро" на някоя българска банда... Посрещнете първото юлско слънце на скалите на Камен бряг и запазете традицията. Традицията за свобода и любов. Бях там в едно юлско утро и търсех любовта. Идете и вие там и потърсете любовта. Ако сте свободни."

"Отечествен фронт", събота, 30 юни 2012 г., 18:00 по Нова телевизия