Така Калоян Паргов наруши 3 закона. Столична община ще сезира прокуратурата за случая...

 

Грозен скандал стана факт в Столичния общински съвет. Поводът стана огласяването на информация за две ХИВ-позитивни деца на 12 и 14 години и за 16-годишно бременно момиче. И тримата са възпитаници на дома за деца "Асен Златаров".

Пред медиите общинският съветник от БСП Калоян Паргов назова имената на децата. В отговор, Столичната община ще сезира прокуратурата.

Назовавайки имената на трите деца от дома, общинският съветник е   нарушил три закона - за закрила на детето, за здравето и за личните данни. Ако вината му бъде доказана, ще бъде глобен и по трите параграфа. 

Коментарът на съветника:

„Името само по себе си е част от тези данни, но не носи пълната информация за обекта". 

Така наречените „обекти" са 3 деца в риск, под един покрив с други 52. Според директора на дома, днес всички вече са сведени под общ знаменател. Притеснението е, че тези деца ще бъдат отхвърлени от обществото, а домът ще бъде гледан с лошо око от партньорите и спонсорите си. Днес децата се страхуваха, че ще им закрият дома.

Въпреки решетките, той не е затвор, а просто дом за деца. Когато вечер те не се приберат, полицията ги издирва, те се връщат и после пак бягат. И сега от 55, тук са само 46. Двете ХИВ-позитивни деца са от постоянно липсващите, въпреки заповедта за извеждане от рисковите им семейства. Бременното момиче очаква родителите й да издействат от прокуратурата разрешение за ранен брак с бащата на детето й. Момичето е забременяло докато е живяло при родителите си, а не в дома за деца.

Общинският съветник, който изнесе данните за децата, е получил информация от съкратени служители от дома. Според него, общината е карала деца от заведението да пишат доноси срещу въпросните служители. От дома отричат да има такова нещо.

Друг от ефектите от скандалите, според неправителствени организации, които изследват децата в рисковите общности, е, че сега, с огласяването на имената на заразените, доверието е нарушено и те повече няма да могат да работят с тях.

Репортер: Рада Богданова