Според левицата и ДПС, правителството е прехвърлило 100 млн. лева от Здравната каса към здравното министерство...

 

 

Опозицията обвини управляващите, че са откраднали част от парите от здравните ни вноски. Става въпрос за 100 млн. лева, които правителството прехвърли от събираното в Здравната каса към хазната на Министерството на здравеопазването. 

 

Още в края на миналата година опозицията сезира за това Конституционния съд. Днес магистратите се произнесоха, че това прехвърляне на средства противоречи на Конституцията.

 

От левицата и ДПС изчислиха, че до момента по тази схема трябва да са похарчени над 50 млн. 

 

„Не може с парите на всички данъкоплатци, включително работодатели, включително работници и служители, които са за целеви разходи за здраве, да се финансират дейности, които са ангажимент на българската държава", каза Хасан Адемов от ДПС. 

 

„Тези пари могат и трябва да се изразходват за нуждите на българските болници", допълни Сергей Станишев от левицата. „Това е потвърждение на нашата теза, че управляващите в продължение на три години крадат парите за здравеопазване на всички българи", каза още бившият премиер.

 

Днес нито от здравното министерство, нито депутатите от управляващата партия успяха да отговорят за какво са изразходвани милионите до момента. Това щяло да стане ясно през следващите дни. Не е изчислена и точната похарчена сума. 

 

„Ние ще се съобразим с решението, а парите за които се твърди от опозицията че са открадната, в никакъв случай не са откраднати, а с тях се е плащало за здраве за българските пациенти", каза здравният министър Десислава Атанасова. 

 

„Тези средства се харчат за здравно-медицински дейности, за същите хора, които са плащали тези здравноосигурителни вноски. Министерството на здравеопазването не разходва средства за други цели, освен за медицински дейности", каза председателят на Комисията по бюджет и финанси от ГЕРБ Менда Стоянова.

 

Управляващите увериха, че решението на Конституционния съд няма да наложи промени нито в държавния бюджет, нито в този на Здравната каса.  Дейностите, които е трябвало да бъдат финансирани с парите ни от здравни вноски, ще трябва да бъдат покрити за сметка на икономии, направени от здравното министерство. 

 

От опозицията пресметнаха, че от началото на управлението на ГЕРБ до момента Конституционният съд е върнал 122 текста, защото противоречали на основния закон. 

 

Репортер: Косара Михалкова