Причината за това е, че не раздаваме рушвети, заяви енергийният критик...

Онези, които работят в сферата на енергетиката, спазвайки закона, са непрестанно тероризирани. Това заяви в ефира на „Здравей, България" председателят на „Гражданска лига на България" Стефан Гамизов.


„Свърши моментът, в който стъпвахме на пръсти, защото работим евтино и не даваме рушвети", подчерта той. И допълни, че „няма да ходим с наведени глави, защото не сме правили тарикатлъците на прехода".


Понастоящем Гамизов работи като консултант на японска компания, заела се с рехабилитацията на ТЕЦ „Марица Изток 2". Той отбеляза, че „връщането на централата към живот" струвало 250 млн. евро. За подобни дейности в „Марица Изток 3" били похарчени 700 млн. евро.


Не само ремонтът, но и електричеството, произвеждано в „Марица Изток 2", било доста по-евтино в сравнение с това, което добиват останалите централи в Маришкия басейн, каза още Гамизов.


„Не се е случило нищо шоково. Токът поскъпваше постоянно допреди три години", коментира още председателят на „Гражданска лига на България".


Той поясни, че „всичко, което се случва в енергетиката – било то хубаво или лошо, се отразява на сметките ни за ток след много време".


„Много добре, че Трайчо Трайков беше сменен. Призовавам журналистите да проведат разследване за това, което правеше той през последните две години и половина", заяви още Гамизов.


Той отказа да разкрие имената на хората, които според него действат като мафиоти в енергетиката, но коментира, че те са добре описани в един от докладите на Уикилийкс.


Целия разговор със Стефан Гамизов вижте във видеото.