Банковият надзор в САЩ също не си е свършил работата...


Най-голямата банка в Европа е допуснала през нея да се перат пари и не се е съобразила с международните санкции срещу Иран. Това се казва в доклад на комисия към Сената на Съединените щати, който беше изключително критичен към британската Ейч Ес Би Си (HSBC).

Банката е обслужвала сметки, свързани с Ал Кайда, и е допуснала изпирането на пари на мексикански наркокартели, се посочва в документа.

От ръководството Ейч Ес Би Си не отрекоха обвиненията. Те официално се извиниха и признаха, че са имали пропуски, които са недопустими.

Според банкерите в последната година значително са били засилени мерките такива пропуски да не се допускат. Въпреки извиненията властите тепърва ще определят какви санкции ще понесе банката.

В доклада, който е резултат от анализа на над 1 милион отделни документа, се казва, че клонове на Ейч Ес Би Си са обслужвали сметки от Саудитска Арабия и Бангладеш, за които имало забрана заради връзки с Ал Кайда. Обслужвали се сметки на ирански фирми въпреки наложените международни санкции. По същия начин са били пренебрегнати и забрани за обслужване на сметки на сирийския режим. Мексиканският клон на банката приел 7 милиарда щатски долара в брой и ги пратил в клонове в САЩ.

Според доклада освен, че Ейч Ес Би Си е допуснала сериозни нарушения те са останали незабелязани за банковия надзор в Съединените щати, който също не си е свършил работата.