Това заяви земеделският министър, месец след изказването си, че няма основания за повишение на цената...

Има обективни предпоставки за поскъпване на хляба, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Като фактори за евентуално повишаване на цената той отбеляза рекордната стойност на пшеницата и поскъпването на енергоносителите.

 

В близките седмици министърът ще свика Консултативния съвет по зърното, за да се коментира тенденцията за поскъпване. На съвета ще бъде обсъдена и цената на фуража, която може пряко да рефлектира върху стойностите на млечните и месни продукти.

 

Ако засушаването продължи, има вероятност да пострада реколтата от царевица, което ще се отрази върху цената на фуража, посочи Найденов.

 

По думите му е важно да се следи тази тенденция по цялата верига, за да не се допусне спекулативно повишение. Според него причината за рекордните цени на пшеницата са прогнозите за лоша реколта в Русия и САЩ, което се отразява като растящ тренд и у нас, тъй като България не е изолирана от световните пазари.

 

Припомняме, че в началото на юли Мирослав Найденов обясни, че няма никакви основания за покачването на цената на хляба. Повишаването на разходите за електричество по думите му тогава не е причина за покачване цената на хляба.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.