Над 100 проекта на млади фермера, отговарящи на всички изисквания, останаха без финансиране...

Над 100 проекта на млади фермера, отговарящи на всички изисквания, останаха без финансиране през есента на 2009 г. Завишените изискванията за подпомагане поставят в неравнопоставено положение, решилите да кандидатстват спрямо вече получилите субсидия, което води до отказ от кандидатстване, смятат от БСП.

 

Европейската комисия разреши прехвърлянето на 78 млн. лева допълнително финансиране по мярка "Създаване на стопанства на млади фермери" по Програмата за развитие на селските райони, за да може повече млади българи да кандидатстват. Това беше една от малкото останали възможности за заетост на младите хора в селските райони по време на управлението на ГЕРБ.

 

Парите не са отпуснати, понеже още не е издадена заповед за прием по мярката. По време на проведения на 20 юли тази година парламентарен контрол министърът на земеделието Мирослав Найденов ясно заяви, че ще разговаря с изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие"  Румен Порожанов, за да издаде заповед за прием по мярката. Такава заповед все още не е издадена, заявяват от БСП.

 

Младежката безработица в България е с 10% над средната стойност за държавите от Европейския съюз. Ние сме и първи по темп на нарастване на безработица сред младите хора в Съюза. Тя се увеличава два пъти по-бързо от всички останали сектори. Правителството не предлага конкретни мерки за решаването на проблема, допълниха още от БСП.