Лекарите в Пловдив дават гаранции, че децата няма да имат увреждания


Две бебета, преждевременно родени с тегло под 600 грама, бяха спасени от лекарите в Университетската болница в Пловдив. Докторите твърдят, че това е истинско чудо на медицината и дават гаранции, че децата ще живеят, без да имат увреждания.

Границата между живота и смъртта успяват да преминат Константин и Елфи. Той се ражда в 6-тия месец и тежи 590 грама, а тя се появява в 7-мия месец  едва 570 грама. Теглото и на двете бебета е под минимума и попадат в рисковата група.   

„При едното дете се касае за инфекция от страна на майката, която е провокирала преждевременното раждане, а при другото бебе е имало проблеми по отношение на вътреутробното състояние на плода и дефакто неговото родоразрешение е по-скоро предизвикано от медицински показания”, разясни подробностите около случая доц. Мая Кръстева.

Сега и двете бебета са в кувьози и наддават. Момченцето тежи вече килограм 440 грама, а момиченцето 760 грама. Ще останат в Университетската болница, докато станат над два килограма.

И двете деца са спокойни, защото живеят под грижите на лекарите, а те твърдят, че спасяването им е истинско чудо, защото рядко бебе родено под 600 града оцелява.

Доц. Мая Кръстева е категорична, че това е голямо постижение за лекарите и допълни:

„Това  е едно удовлетворение, което никак не е маловажно, защото в крайна сметка това е един допълнително мотивиращ момент за нашето усърдие.”

Майките и на двете деца, за които това не е първото раждане, предпочитат да се молят за живота им вместо да говорят с медиите.

Едната е от Сопот, а другата е от Асеновград. Най-важното за тях е, че бебетата няма да имат слухови, зрителни, неврологични и белодробни проблеми, които често съпътстват отглеждането в кувьози на толкова рано родени деца.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Благой Бекриев