Според производителя в България е върнато друго вино

Загадката около обвиненията за фалшифицирано българско вино в Румъния се задълбочава. Както вече ви разказахме в Новините, северната ни съседка изтегли от пазара 240 хил. литра вино и пелин българско производство с аргумента, че в него са добавени неправомерно вода и алкохол.

 

Нашите власти обаче категорично отрекоха фалшификацията. Ето и версията на една от четирите фирми, производители на въпросното вино.

 

Версията на румънските власти е за фалшификация, която в България категорично отрекоха. С появата на фирмата-производител, сюжетът става още по-заплетен. 

 

Предприятието изпраща мостри на румънската страна, след като те са одобрени, изпраща и цистерни с наливно вино, което да се бутилира в северната ни съседка. Румънците обаче го връщат с аргумента, че не отговаря на изискванията.

 

Полученият от Румъния продукт се отличава както по органолептичните показатели – вкус, цвят, хармоничност, аромат, така и по физикохимичните свойства, описани в придружаващите документи. Според производителя в България е върнато друго вино.

 

Изпратеното вино има алкохолно съдържание от 12%, а върнатото е с процент по-малко, твърдят производители. Пробите от двете партиди са изпратени в независима лаборатория.

 

Каква е развръзката ще стане ясно, след като излязат лабораторните резултати. Досега от фирмата отричат да са имали проблеми с качеството на продукцията си, 90% от която изнасят навън – в страни от и извън Европейския съюз.

 

Репортер: Яна Николова