Мошениците се опитали да излъжат всички жители - основно възрастни хора - на село Росен

Телефонни измамници атакуваха за един ден всички жители на пазарджишкото село Росен, които имат стационарни телефони. Измамниците прилагали познатата схема - обяснявали, че техен близък е блъснал човек с колата си и трябват пари, за да го освободят, или пък, че техен роднина се нуждае от спешна операция.

Така някои от възрастните хора загубили спестяванията си.

Телефонните обаждания се случили в последния работен ден от седмицата. Точно тогава възрастните хора получили пенсиите си.

80% от живеещите в селото са предимно възрастни и самотни хора. Първи мошениците се свързали с майката на кмета. Поискали от баба Димитрия 9 хил. лева.

„Аз съм докторът от болницата. Щерка ти е тук при нас със счупен глезен на крака и струва 9 хил. лева. Ако имаш, събере ги и остави телефона отворен. Викам му, дай, да ми се обади и тя започна да реве. Майко, дай колкото пари имаш, събери ги. Аз като оздравея, ще ти ги дам. И аз започнах да плача, а той вика айде по-бързо, че ще я откараме в болницата”, каза Димитрия Рангелова.

Случайно внучката й се намесила и спасила бабата от измамниците. 72-годишният Карамфил тъкмо приготвил да им даде 1400 лева, когато в къщата влязла снаха му и го спряла.

Въпреки неуспешните опити, измамниците все пак прибрали 700 лева от самотната Цветана Дончева, чийто зет е полицай. Жената едва не получила удар, когато разбрала, че е измамена.

Навсякъде из селото вече са разлепени предупреждения хората да не се доверяват на непознати по телефона. От полицията в Пазарджик съобщиха, че разследват случая.

Хората в Росен смятат, че след удара измамниците проучват вече друго село в региона с повече възрастни и скоро ще атакуват и тях.

Репортер: Благой Бекриев