Намалява броят на фирмите и работещите в тях...

 

В условията на криза значително намалява броят на частните охранителни фирми и заетия в тях персонал. Това е заключението на Българската стопанска камара след анализ на сектора на охранителната дейност.
 
По данни на МВР в този бизнес са заети над 120 000 души, което прави бранша пети по брой на служителите.
 
Около 300 охранителни фирми са прекратили работа и над 20 000 души са загубили постовете си. Но все още е трудно да се намерят добри специалисти в IT-охраната или инженери на охранителни системи, отчитат от Българската камара за охрана и сигурност. 
 
Една част от започналите работа в бранша се имат за твърде добре обучени - става дума за бившите служители от системата на МВР. Броят на пенсионираните униформени, работещи като охранители е видим от изследването. Пикът е при лицата на възраст между 55 и 64 години. Най-малък е броят на охранителите до 24 години, което показва че младите хора считат професията за непривлекателна.
 
Според представителите на камарата обаче това не е точно така, защото през последните години започнали да се пускат специализирани програми във висшите училища. От тях излизали добре подготвени кадри.
 
В света има десетократен ръст на фирмите, свързани със сигурността - от 10 млрд. евро оборот през 2001 г. до 100 млрд. евро през 2011 г. У нас този бизнес се оценява на 500 млн. евро за същата година.ю
 
Репортер: Данаил Глишев