30-годишната жена беше намушкана с нож от полицай

Доживотен затвор за убиеца на 30-годишната Мария Златанова поискаха близките й. Преди дни тя бе зверски намушкана с нож по цялото тяло, близо до хотела, в който е работила в Слънчев бряг.  Като извършител на престъплението полицията задържа 29-годишния Михаил Менашки, който е бивш полицай.

Близките на момичето твърдят, че мотивът за убийството е забележка, която Мария отправила към към приятелката на бившия полицай.

“Винаги усмихната с много силно развито чувство за хумор, работлива, чиста, спретната и слънчева, слънчева. Имах една приятелка, която казваше, тя като влезе, Мимето, като слънце изгрява в стаята".  Така Мария Ангелова описва внучката си.

Животът на Мария се преобръща още преди девет месеца, когато умира майка й. Почива от множествена склероза. И така най-близкият човек за нея остава баба й, която живее в Асеновград. С нея се чува всеки ден по телефона. Последно разговарят няколко часа преди Мария да бъде убита до хотела в Слънчев бряг, в който работи от 10 години като управител на заведение.

„Той се е крил в храстите. Той я е чакал в 1:00 часа да излезе от работа, което значи, че е било планирано убийството. Няма друг начин, няма логически извод от това. Нито е било от афект. Хайде да кажеш, че някаква сцена се е разиграла между тях... Аз същия ден говорих с Мимето. "Какво правиш, Миме?" "Отивам мъничко да почивам", защото нейното работно време беше плаващо и казва, "връщам се пак на работа". И толкова. Това беше последно”, каза Ангелова.

Според разследващите същата вечер в заведението на Мария бившият полицай Михаил Менашки и приятелката му Маргарита се забавлявали. Мария направила забележка на Маргарита за неприличното й поведение. Според близките й това е породило гнева на бившото ченге и той решил да я накаже, като я убие. Двамата не са се познавали, твърди бабата на Мария, пред която тя често споделяла за връзката си с друг полицай.

„Тя си имаше връзка с един полицай от Несебър, но той беше на погребението. Казва, аз още продължавам да си я обичам Мимето, но не се разбрахме. Какво толкова? Останахме си приятели. Дойде на рождения ми ден. Донесе ми голям букет китки, парфюми. Почерпих го”, каза още Ангелова.

Мария чертаела планове за бъдещето си, като една от целите й била да завърши висшето си образование в Пловдив. Оставали й няколко изпита, за да се дипломира като икономист. Вместо да изпитат радостта от това, сега близките й са потънали в мъка и настояват за най-тежката присъда.

„Изрод в пълния смисъл на думата. Нямам думи. Нищо не е направила на никой. Най-малко пък на него. И си слагам грях на душата. Проклинам го. Бял ден да не види този убиец. Какво е видял от Мимето? Какво е видял? Защо е посегнал на нея? Ако един така по-нормален мотив имаше за нейното убийство, все ми се струва, че щеше да ми е малко по-леко. Не че ще върне Мимето, но ей така младо, хубаво да си отиде от този свят. Вероятно и тя не знае за какво. Днес съм си мислила за неговото наказание. Всякакво наказание ми се струва малко, но да му се случат най-тежките неща и да бъде в затвора. Доживотен затвор”, сподели скърбящата Мария Ангелова.

Репортер: Благой Бекриев