БСП не е против да се работи и за "Козлодуй", и за "Белене", каза Сергей Станишев

"Атомстройекспорт" увеличи иска към Националната електрическа компания на България по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ "Белене” като общата му сума възлиза на не по-малко от 1 млрд. евро. "В иска е посочена сумата, която трябва да се плати за направените разходи", заяви говорителят на държавната корпорация "Росатом" Сергей Новиков. Делото ще се гледа в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж.

 

По този повод бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви: "Ако не ме лъже паметта, е за над 800 милиона евро. Като се добавят допълнителните работи по площадката и другите неща, които са свършени, сумата ще бъде тази". Той уточни, че сумата ще бъде изплащана от джоба на всички българи и допълни с думите: „От проект, който догодина можеше да работи и да произвежда електроенергия, ние го превърнахме в проект, по който ще плащаме още десетки години сметките на Бойко Борисов".

 

С мнението на Овчаров се съгласи и лидерът на БСП Сергей Станишев, според когото „тези средства ще се плащат тепърва, но няма да има възвращаемост, затова е необходимо този проект да бъде довършен".

 

Според Станишев страната ни има нужда от тези нови мощности и изказа категорично мнение, че Българската социалистическа партия не е против да се обсъжда и да се работи и за "Козлодуй", и за "Белене".