Бившият кмет дори нарече финансовият министър "смотан икономист"...

Четири години стигат, даже изчерпват нашето търпение”, категорично отговори Стефан Софиянски на въпрос в „Часът на Милен Цветков” дали един мандат е достатъчен, за да се подобри стандарта на живот.

Бившият кмет на София Стефан Софиянски допълни, че предвид трябва да бъдат взети няколко гледни точки:

„От гледна точка на темповете, с които работи ГЕРБ и от гледна точка на това, което нищо не свършва – не стига, защото все пак ние чакаме резултати. От гледна точка на нас, живеещите в тази държава, даже ни е повече.”

Той се аргументира по следния начин:

„Най-важно е в какво състояние си заварил държавата и в какво състояние я оставяш.”

Според Стефан Софиянски ГЕРБ са поели страната финансово стабилна и са я задържали така. Той допълни, че България е постигнала финансовата си стабилност още през 1997 г. и че тогава са наложени чрез закон ограниченията, които другите държави си налагат впоследствие чрез въвеждане на валутния борд, пактове и споразумения.

„ГЕРБ поеха страната с 15 милиарда лева потенциал, договорени от Кунева и респективно програмите, разработени от Орешарски, и 8 милиарда лева резерв. Днес, след 3 години и половина, резервът е стопен на половина, усвоени от ГЕРБ по-малко от 5 милиарда лева от тези 15 милиарда, а същевременно  ние сме внесли в ЕС нашата вноска, която е 5 милиарда”, обясни Софиянски.

По негови думи заради това в ежедневието не се променило нищо и освен това се наблюдава инфлация.

Софиянски коментира изказване на „този смотан икономист Дянков”, както самият той го нарече в студиото на „Милен Цветков”, че ще увеличи пенсиите с темпа на инфлация през тези три години.

 

„Какво означава това? Къде е развитието”, запита бившият кмет и допълни, че неувеличавайки пенсиите и следвайки темпа на инфлацията, пенсионерът изостава и с това, което му се полага.

През 2010 г. средната годишна брутна заплата за България е била 4400 евро, а за Дания – 60 000 евро. За един мандат ще могат ли да я вдигнат 12 пъти, за да я изравним с Дания – това е основният въпрос, на мнение е журналистът от радио К2 - Илияна Беновска.

Припомняме ви, че в повод за дискусията в студиото се превърна изказването на зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева, че един мандат не стига да се подобри животът на хората”.

Част от разговора в студиото гледайте във видеото, а цялото предаване „Часът на Милен Цветков” може да намерите в Nova Play ТУК.