Това ще се случи, ако бъде приет законът, регламентиращ тяхната дейност

Служители на Националната служба за охрана ще влизат в ролята на катаджии, ако бъде приет законът, регламентиращ тяхната дейност. Охранителите на властта ще могат да ни глобяват, ако преценят, че не сме изпълнили разпореждания или пречим на дейността им.
 
До 300 лева e глобата, ако не отбием колата си за кортеж на НСО с включена сигнализация. Санкцията ще ни бъде налагана от самите служители на службата за охрана. През последните години колите на НСО участваха в редица леки и по-тежки катастрофи. При всички подобни случаи спорът се въртеше около това имат ли право служителите да засичат и избутват от пътя автомобили, дали действително са били с включена сигнализация и кой в крайна сметка е виновен за пътния инцидент.

Офицерите и сержантите ще имат право да налагат санкции, ако във връзка с работата си изискат информация и тя им бъде отказана. Глобата за това ще е 200 лева. До 1000 лева пък ще стига санкцията за всеки, който пречи на служител на НСО да си върши работата. А двойно повече - 2000 лева, ще плащат шефовете на държавни органи и ведомства, местна администрация, фирми и граждани - на практика всички, които не спазват задълженията си по този закон.

Повече от 20 години Службата за охрана на държавниците работеше без закон, а дейността й беше уредена в правилник в закона за отбраната.