Десницата обвини БСП, че коодринират действията си с Русия

Политическите коментари за съдбата на АЕЦ „Белене” продължават. Десницата обвини БСП, че координира действията си за втората атомна централа с Русия. Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на „Тройната коалиция” Румен Овчаров обаче репликира сините и управляващите от ГЕРБ, които имат намерение да създадат анкетна комисия в парламента, която да провери подписаните от 2002-ра година договори по темата „Белене”.
 
За създаването на анкетната комисия за „Белене” управляващите от ГЕРБ може да разчитат на подкрепата на десните. Намерението на ГЕРБ е да даде публичност на всички документи за „Белене”, подписвани от правителството на НДСВ до сега.

Според „Синята коалиция” искът от 1 млрд. евро на „Атомстройекспорт” към България е опит за извиване на ръце.
 
Това е форма на изнудване, да си повишиш претенцията с 20 пъти. Прави се с цел България за започне да строи отново Белене”, каза Мартин Димитров, съпредседател на „Синята коалиция”. „Имаме подозрение, че БСП координира своите действия с кръгове в Русия”, допълни той.

Подозренията на десните са предизвикани от факта, че темата с референдума у нас съвпада с исканията за неустойка от руската страна.

Социалистите обясниха, че нямат притеснения от формирането на поредната парламентарна комисия за „Белене”. Румен Овчаров припомни, че документите за "Белене" вече са били разследвани от т. нар. комисия "Станишев" в парламента, както и проверявани от държавната финансова инспекция.

Отговорността за прекратяването на договора е изцяло на това правителство. Тях ги удари мотиката по главата за пореден път и се сетиха, че когато си поръчал оборудване, когато си платил аванс за него и когато този, на когото си го поръчал го е произвел, то е съвсем естествено той да си поиска парите за него”, допълни Овчаров.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски, по време на  управлението на когото темата със строежа на  АЕЦ „Белене” доби актуалност, днес защити проекта.

Сакскобургготски заяви на сайта на НДСВ, че твърденията, че няма нужда от „Белене” са несъстоятелни и най-малкото наивни.

Според него въпросът е дали ще съумеем да бъдем далновидни и ще имаме визия за дългосрочно развитие, а не да променяме стратегически решения при смяната на всяко правителство.

Кризата означава възможност и шанс, казва още бившият премиер. И отбелязва, че е сред хората, които са убедени, че след 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността да бъдем енергийно независими.