Граждани протестираха пред Столична община с лозунг „Стикерът е незаконен данък”

„В българската Конституция е записано, че частната собственост е неприкосновена. Никой не трябва да си позволява да репатрира ваш автомобил – ваша частна собственост, ако той е паркиран по правилата според Закона на движение по пътищата. Това, което прави общината, е абсолютно незаконно”. Това заяви в студиото на „Часът на Милен Цветков” Ангел Джамбазки, общински съветник от ВМРО, по повод новите правила за паркиране в столицата.

 

Той поясни, че днешният протест на гражданите е срещу цената на услугата и начина, по който тя се налага на гражданите на столицата.

 

В четвъртък над 100 души излязоха на демонстрация пред Столичната община срещу новите правила за паркиране. Сред тях имаше симпатизанти на ВМРО и "Атака". Гражданите подредиха автомобилни гуми пред сградата на общината и блокираха движението по ул. „Московска”. Част от лозунгите гласяха: „Стикерът е незаконен данък”, „Дупка + дупка = синя зона”, „Ще ви посиним зоните”. Столичният общински съвет обаче не прие исканията им за промени в наредбата.

 

В студиото заедно с Ангел Джамбазки бе и Анджелика Цокова от Гражданско движение "Днес". тя от своя страна заяви, че няма такова нещо в закона и това е част от нещата, накарали хората да излязат по улиците, т.е. „привилегията да имаш автомобил и да го спреш пред дома си се оказва единствено привилегия за хората, живеещи в рамките на синята зона”.

 

Новите правила за паркиране, които влязоха в сила на 1 септември, паркирането в синята зона е максимум два часа, а цената е 2 лв./час като плащането може да става и чрез SMS на телефон 1302. "Синята зона" е валидна всеки ден до 19 ч., а в събота и неделя – от 8.00 до 14.00 ч. В зелената зона максималното време за престой е до четири часа като цената е 1 лв./час, а заплащането може да стане на тел. 1303 и е валидна в работни дни от 8.00 до 19.00 часа. Има и служебни абонаменти за синята зона в размер на 650 лв./месец и 450 лв./месец за "зелената зона".