Чест да ги кръстят получиха трима наши алпинисти, които ги изкачиха

Трима българи изкачиха непознати досега върхове в Пакистан. На тях се падна и честа да ги кръстят. Така Левски, Тангра, Рила и София станаха най-новите върхове в планината Каракорум.


Дойчин Боянов, Николай Петков и Михаил Михайлов са алпинистите, успели да стигнат до неизкачваните пакистански върхов, височините, на които достигат са между 5 и 6 хиляди метра.


Подготовката на експедицията започва още миналата година. Тогава с помощта на местни разузнават терена.


Изкачванията са в алпийски стил. При него няма предварителна осигуровка на маршрута. А върховете задължително се изкачват от първия опит. При връх Левски опитът отнема два дни. Алпинистите прекарват нощта на скално леден терен.

 

След тежката нощ алпинистите се насочват към следващия връх, който кръщават Сивата кула. Там успяват да разпънат палатка и да поспят в спални чували.


Част от върховете в планината имат местни наименования. Други са останали от неуспешна корейска експедиция.


В момента тези названия съществуват на картата на Каракорум. А признанието прави полякът Йежи Вала. Чужденецът е бил военен картограф. Той е единственият човек, който някога е правил карта на белите географски петна в Пакистан. Той включва и българските имена в атласа.


Повече подробности гледайте във видеото.


Репортер: Нина Димитрова