Според тях от заведенията прибирали пари за закупуване на учебни пособия и тоалетна хартия

Родителите в Пловдив първи възроптаха срещу масовото явление детските градини да събират допълнително пари за отглеждането на децата им.


Те се оплакват, че са рекетирани за пари чрез декларации, с които ги задължават всеки месец да внасят определени суми за закупуването на тоалетна хартия, минерална вода, учебни пособия, дори и обзавеждане за детските заведения.


Това вбеси местната власт и кмета на Пловдив се закани да уволни всяка директорка, която поиска пари от родителите.


Въпреки че практиката за събиране на пари от родителите за обзавеждане на заведенията, е забранена със заповед на кмета още миналата година, една трета от забавачките в града продължават и в момента да събират допълнително суми за закупуване на учебни пособия, тоалетна хартия и минералната вода. За тези консумативи родителите плащат от  20  до 100 лева.


„Това си е чисто изнудване за мен. Не знам кой е виновникът за цялата работа! Най-малко, като се има предвид, че има такава криза и толкова родители са без работа! Значи не мислят за децата. Аз не знам тази държава накъде въобще отива”, заяви пред Нова Мария Манолева, една от майките в града на Тепетата.


Баба Радка Ангелова пък разказва как от детската градина им поискали първоначално една такса, която „трябваше да се плати за това да имат всичките деца еднакви моливи, химикали, защото той нашият е в предучилищна вече. Не е удачно да се искат допълнителни средства за децата, било за тоалетна хартия, било за другите неща като блокчета”, заяви ядосана Ангелова.


От няколко дни общинската администрация е затрупана с жалби от родители. Болшинството от оплакванията обаче са анонимни. Единият от сигналите е за детска градина „Мирослава”. Директорката твърди, че никога не е искала пари от родителите.


Директорката на ЦДГ “Мирослава“- Пловдив Радка Гърковаа заяви: „След анонимната жалба имаше проверка, заповед за проверка дали се спазва заповедта и се установи, че заповедта на кмета се спазва и няма нарушения. Ние имаме училищно настоятелство и то е това, което се занимава със събирането и изразходването на средства. За всяко дарение имаме разрешение от кмета на Пловдив. Спазваме процедурата. Родителите ни уведомяват, които желаят. Пишем докладна. Кметът ни резолира и по законния ред се заприходява в книгата за дарения”, допълни Гъркова.


За да легализират неправомерните вземания, някои от детските градини принуждават родителите да стават членове на училищното настоятелство, като ги карат да попълнят декларация, че желаят ежемесечно финансово да подпомагат групата на детето.


От кметството се опитват да изяснят ситуацията, за да е ясно къде е доброволен актът и къде е под някаква форма на натиск, било то от директор, било то учители на учебното заведение.


Местната власт твърди, че детските градини получават достатъчно средства от общинския бюджет и никой няма право да иска пари от родителите. Още повече, че тази година са отпуснати допълнително 1.5 милиона лева.